Bez delegování to nepůjde

Delegování na začátku může být náročné, ale je nezbytné. Proč tak často slyšíme nebo čteme o podnikatelích, kteří vyhořeli? Dle mého názoru je to tím, že se nejedná o podnikatele, ale o zakamuflované manažery, kteří prostě a jednoduše neumí delegovat.



Začnou podnikat a mají myšlení workoholika. Myslí si, že aby vydělali peníze, musí se prostě absolutně strhat. Najmou si pár lidí a když zjistí, že nejsou tak výkoní jako oni, začnou všechno dělat za ně. Mají pocit, že jen proto, že oni to dokážou udělat nejlépe, musí to zařídit sami. 


Delegování na začátku může být náročné, ale je nezbytné

Pokud ale bude firma stát na vás, nikdy mít business nebudete, bude to pořád jen dobře placená práce. Jasně, že ze začátku je delegování složitější, nemáte špičkové lidi, na které to můžete předat a oni doručí perfektní výsledek. Ale s tím je potřeba počítat a akceptovat, že to nebude na 100 % ale jen na 50 %. Že si zákazníci budou ze začátku trochu stěžovat.


Delegování je cesta ke kvalitnějším službám


Postupně vám ale tím sítem ti kvalitní lidé vypadnou a procento po procentu budete kvalitu služby tahat nahoru. Podnikání není o tom makat od rána do noci. Podnikání je o tom najít kvalitní lidi a chytře nastavit modus operandi.


Jak o delegování řekl John D. Rockefeller: ‚‚Raději bych vydělal 1 % z úsilí 100 lidí než 100 % ze své vlastní dřiny.‘‘ 



Rada, jak posunout firmu: zbavte CEO operativy

Kdybych mohl dát jedinou radu, jak posunout vaši firmu dále, byla by to tato: ‚‚Zbavte vašeho výkonného ředitele s okamžitou platností veškerých operativních povinností.‘‘


A když říkám veškerých, tak opravdu veškerých. Žádná administrativa, vyřizování nesmyslných emailů nebo suplování práce, kterou s přehledem může delegovat na někoho jiného. Pokud mozek nemusí řešit operativu, může se plně zaměřit na strategii a firma se začne dramaticky posouvat dopředu.


Takový brilantní koordinační mozek, který dokáže vymyslet nové věci a dohlédnout na jejich exekuci, je pro firmu požehnáním. Bez nutnosti zabývat se operativou bude navíc váš CEO mít dostatek prostoru pro to, aby mohl mluvit s klíčovými lidmi ve firmě a zjistit, jakým způsobem je může podpořit a v čem jim může ulehčit, aby mohli svoji práci vykonávat lépe a efektivněji.


Delegování si spousta firem nechce dovolit


To si samozřejmě spousta firem nemůže nebo nechce dovolit. Jejich výkonný ředitel pak plní několik funkcí najednou, naplno však nedělá ani jednu. A výsledky tomu odpovídají. Ostatně, je to logické. Pokud vaší firemní lodi někdo nedává jasný směr a vy nevíte, kam přesně jedete, ať už budete pod kotlem topit jakkoliv, ve výsledku nedojedete nikam.


CEO je vrchní stratég a organizátor, nikoliv dobře placená holka pro všechno.



Chcete se zbavit operativy a plně se soustředit na důležité věci?
Pomůžme vám.
Kontaktujte nás.