Inflace letí

Nedávno se mě jeden redaktor ptal, co se teď bude dít, když inflace letí strmě nahoru, náklady rostou raketovou rychlostí a většina z nás chudne. Co s tím.

Nevím, nejsem prorok ani žádný guru.

Jedno ale vím, řekl jsem mu. Bude na čase možná přehodnotit to, čemu věříme. Srovnat si hodnoty a znovu uvědomit si to, na čem opravdu záleží. A za co stojí za to bojovat. Svoboda, láska, vztahy...

Vysmál se mi. Zda prý chci problémy dneška řešit filosofií.

Nechci řešit problémy dneška filosofií. A myslím si, že zrovna naše firma, potažmo i já, jsme poslední, kteří by neřešili spoustu věcí prakticky a pragmaticky.

Ale v tom je dnes problém světa. Myslíme si, že vše se vyřeší tím, když vyřešíme materiálno, resp. uspokojíme své materiální potřeby a problémy.

Co to s námi je?

Takže své děti učíme hodnotám, z nichž většina je zadarmo, přijde nám to milé, přijde nám to správné. Ale pak dospějeme, a nechováme se podle toho. A když někdo chce, máme ho za blázna?

Přeji nám všem v této těžké době, abychom nepanikařili a znovu začali u toho, na čem záleží nejvíce. A z toho je opravdu většina zadarmo. Tím nepopírám fyzické potažmo materiální potřeby člověka. Nicméně jsou i další a často mnohem důležitější hodnoty. Vezměme v tomto smyslu rozum do hrsti.

krizový manažer