Multipodnikatelé

Četl jsem, že multipodnikatelé, to znamená lidé, kteří nemají jednu firmu, ale vlastní jich hned několik, mají 3–4x větší šanci, že v podnikání uspějí. Tohle bych se nebál podepsat. Je za tím stupidní, ale zásadní myšlenka: ti podnikatelé totiž nepracují ve firmě, ale na firmě. 👇


Je to sice rozdíl pouhé jedné předložky, ta je však naprosto klíčová. Když pracujete ve firmě, jste uvázaný jako pes u boudy, to není život podnikatele, to je život upachtěného manažera. ❌ Jestliže máte těch firem víc, automaticky vás to nutí delegovat a řešit opravdu jen ty zásadní úkoly. Zbytek musíte nechat na lidech, které jste si vybrali.

Samozřejmě nikomu neradím, aby si v 18 letech řekl: „Ok, tak já nechci jen jednu firmu, založím si jich rovnou 20.“ Je to o nějakém přirozeném vývoji a dozrávání k tomu, co opravdu chci. Není nic špatného na tom si říct, že budu dobře placeným živnostníkem a dělat špičkově práci, kterou skvěle umím. Nebo že chci být manažer, zaměstnanec či žena v domácnosti. Cokoliv, co vede ke štěstí a spokojenosti člověka, je správně a já to plně respektuji.

Když se ale rozhodnete být podnikatelem, vaším úkolem je mít vizi, vymyslet strategii a zorganizovat lidi, kteří vám ji pomohou zrealizovat.

Vaším úkolem je pracovat na firmě, nikoliv ve firmě. Tohle je dobré si opakovat několikrát denně. Přináší to výsledky. ✅

Audit firemní kultury