Nevyřízené maily

Aktuálně mám asi 400 nevyřízených mailů 📧, ale nikomu nic zásadního nedlužím. Spousta podnikatelů dělá chybu, že se nechá uvařit v mailech. Denně tráví hodiny a hodiny vyřizováním příchozí pošty, místo toho, aby se věnovali jiné práci jako je strategie firmy a  její řízení.

Takže jak na to? Je potřeba prioritizovat. Jsou maily, které jsou opravdu důležité, a ty je potřeba vyřešit. Pak jsou emaily, které se dají odbavit velice rychle, často stačí krátké potvrzení nebo zamítnutí. A pak je ten zbytek, který akutní není.

Ten nechávám odležet a vracím se k němu v pravidelně vymezený čas. Do té doby se většinou polovina vyřeší sama a zbytek stejně není příliš důležitý. Kdybych měl odpovědět na každý email, který mi přijde, doslova bych seděl celý den u počítače a nebyl bych podnikatel, ale referent. 😃

Dřív jsem se snažil odpovědět na každou žádost a přijal pozvání na mnohem víc schůzek. Říkal jsem si: kdo ví, třeba z toho bude zajímavá příležitost. A pak jsem tam seděl a rval jsem si vlasy, že jsem zbytečně ztratil hodinu života, kterou jsem radši mohl věnovat manželce.

Život je o prioritách. Není naší povinností a ani v našich silách odpovědět nebo vyhovět každému. Je dobré na to myslet.