Přátele

Tak já vám nevím. Myslel jsem si, že mám přátele. Sektáváme se cirka 1x za kvartál. Skupina, asi 10 lidí. Všichni jsme z byznysu. Všechny nás pojí společné hodnoty. Podobné pohledy na věci a život. Společné příběhy. Sdílení do hloubky. Radosti, starosti, problémy. Vše fungovalo. Až doposud. Myslel jsem si.


Na posledním setkání se něco změnilo. Zjevně je na mě něco špatně. 9 lidí sdílelo, že jsou očkovaní. A že nechápou neočkované. Zjistil jsem, že jsem sobecký, bezohledný, špatný a nebezpečný.

Viděl jsem ty zkoprnělé tváře, když jsem tichým hlasem pronesl: Nejsem očkovaný.

Ticho. Ztuhlé obličeje. Nevyslovené otazníky. Výraz zmatení.

Nejsem antivaxer. Kdybych byl, aktivně bojuji proti vakcíně. Nebojuji. Kdo chce, a kdo je v rizikové skupině, přijde mi zcela přirozené, že zvolí vakcínu. Se všemi přínosy. Ale i se všemi riziky. Nikoho při tom neodsuzuji.

Bojuji se svědomím, ale i s vědomím, že ty samé subjekty, které vlastní média, průmyslové podniky, potravinářské kolosy - a mají podíly i ve farmaceutických firmách, které vyrábějí vakcíny - jsou v tak nebetyčném střetu zájmu, že proti tomu je Andrej Babiš bezzubý, neškodný beránek. A pamatujete, jak jsme bojovali proti jeho střetu zájmů? Vytvořil se lex Babiš.

Běžte na Yahoo! finance. Projďete si, kdo se jako červená nit prolíná vlastnickou strukturou mainstreamových médií, farmacie, potravinářstvím atd. Propojení je neskutečně silné. Zjistíte, že se tam opakuje stále stejných 5, max. 10 subjektů. A jako drobky sekundují ostatní subjekty. Těmito strukturami vlastněné firmy nám napřed řeknou - přes mainstream - co je správné. Následně nám vyrobí, co je správné. Doručí, co je správné.

Pro mě je to děsivé. Nevěřím politikům ani vládám. Už vůbec ne top světovým byznysmanům, kteří mají své zájmy. A pokud se porozhlédnu po názorech a postojích odobrníků, ideálně ne teoretických a vyškolených mainstream médii, a už vůbec ne zpracovanými farma lobby, pak zjistím, že není jednoznačný názor a postoj. Je pouze spoustu doměnek a názorů, různě interpretovaných faktů, a dle vlastní preference proklamovaných doporučení.

Nejsem antivaxer. Ani vaxer, za vakcínu aktivně neagituji. Nerozumím tomu. Dokonce nejsem ani očkovaný antivaxer (ano, i takové pojmenování jsem slyšel), protože někdo s vakcínami nesouhlasí, ale pod tlakem okolí a své slabosti se nechá naočkovat. Ne z přesvědčení, ne z ohleduplnosti, ale s ohledem na slabost vlastní povahy, kdy nesnese útoky na svou osobu. Nesnese tu mediální masáž, hejty, veřejné odsuzování, omezování. A v posledku i ty přízemní, byť lidsky pochopitelné, reakce typu: "My můžeme do hospody, na fotbal, do kadeřnictví. A ty ne."

Uau.

Chce se mi věřit, že to vše je jen souhra náhod, dějů v přírodě, v kombinaci s lidskou nemohoucností a zjištěním, že člověk prostě přírodu není schopen nikdy definitivně ovládnout, natož zotročit. Ale zároveň mě znepokojuje stále více myšlenka, že když už člověk nemůže ovládnout přírodu, nebrání mu to v tom, aby člověk zotročil člověka.

revitalizace firmy