Pupek

I když už podnikám poměrně dlouho, některé věci jsem se naučil až v poslední době. Třeba to, že nejsem pupek světa ani naší firmy. 😃

Došel jsem k poznání, že čím víc se z firmy stahuji a řízeným způsobem předávám svoje pravomoci na moje spolupracovníky, tím více násobím svůj vliv. Protože to, co zvládne Jemelka za 12 hodin, to už teď zvládne stejně, neřkuli lépe, jeden z mých kolegů. 👍

A když jich takto pracuje 5, můj dosah je pětkrát větší. To, co zná člověk z teorie i z praxe od našich klientů, si teď zažívám i na svojí firmě, a přece jen je to trochu jiný prožitek, než když člověk řídí cizí firmu.

Nedávno jsem byl ve Varšavě, protože vstupujeme na polský trh, a uvědomil jsem si, jak jsme vlastně maličtí a o kolik můžeme ještě vyrůst. Jsem zvědavý, jak expanze na místní trh dopadne, ale rozhodně už tam organizaci budu budovat jinak než v Česku. Cesta už je prošlapaná. Teď mi to bere poměrně dost času, ale pevně věřím, že jakmile tam budu mít 5 klíčových lidí, budu tam jezdit už jen jednou týdně na kontrolu.

Vždycky je potřeba myslet ve velkém. Někdy na to nepřijdeme hned, ale v momentě, kdy jsme připraveni, je potřeba to udělat.

Audit firemní kultury