ROZHOVOR: Ing. Martin Bednárik – interim manager

Martin Bednárik je zkušený manažer s více jak 20letou praxí, vedl menší firmy i společnost o 700 zaměstnancích, mimo jiné třeba známou síť prodejen Erotic City. Teď působí jako interim manažer v JPF. Udělali jsme s ním krátký rozhovor, věříme, že pro vás bude přínosný.

👉 Jakými manažerskými pozicemi jste si za svoji kariéru prošel?

 Martin Bednarik web

Začínal jsem v Crocodille, kamarád ze základky mě přemluvil, abych mu pomohl s nápadem na bagety. Od budování sítě odběratelů po celé ČR po řízení celé společnosti při delším pobytu v Americe to byla nesmírně zajímavá zkušenost budování společnosti od nuly. Prostě obrovská škola, která hodně urychlila můj profesní růst. Za svou kariéru jsem řídil firmy od 20 do 700 zaměstnanců v rozličných odvětvích, různým obchodním modelem a i odlišností danou konkrétním oborem třeba potravin či společnosti vyrábějící v Číně.

 

👉 Proč jste se pustil do interim managementu? Co vás přivedlo do JPF?

 

U kafe jsem se zapovídal se svým bývalým spolužákem Arnoštem Čápem z průmyslovky o tom, co v JPF dělají, a nakonec jsme se shodli na tom, že by bylo fajn moje dlouholeté zkušenosti zúročit a pomoci dalším firmám v jejich rozvoji.

 

👉 Na jaké obory se specializujete? Troufnete si řídit jakoukoliv firmu?

 

Mám rád firmy, ve kterých je stěžejní obchod, baví mě práce s lidmi, branži až tolik neřeším. Baví mě nasát detaily konkrétního oboru. Mám technické myšlení, proto možná přirozeně trochu tíhnu ke společnostem, kde ho mohu využít. Ale ať už jsem působil u velké bazénové firmy nebo oblasti rychloobrátkových potravin na cca 100 prodejnách, principy jsou všude stejné.

 

👉 Působil jste ve firmách se stovkami zaměstnanců i v menších společnostech. Které prostředí je vám bližší?

 

Nejbližší mi přijdou střední společnosti do těch přibližně 100 lidí, všechno je tam čitelnější a lépe uchopitelné. Ale samozřejmě je důležité se adaptovat na konkrétní velikost svěřeného projektu.

 

👉 Jak by měli majitelé postupovat, když se jejich firma dostane do problémů?

 

Podle mě je velmi podstatná pokora majitele. Spousta majitelů má nezměrné ego, firmu často vybudovali od nuly, tak mají pocit, že rozumí všemu. Přitom někdy nemají vůbec žádné manažerské dovednosti a odmítají si nechat poradit od někoho s větší fundovaností a praxí. Otevřenost novému náhledu a nezávislému pohledu je pro řešení problémů klíčová.

 

👉 Proč vůbec firmy potřebují pomoc zvenku? V čem vidíte největší přednosti interim managementu?

 

Pomůže odstranit provozní slepotu a přinese tolik potřebnou pravdivou zpětnou vazbu s konkrétními argumenty a náměty. Nemáme problém klientovi natvrdo říct, že něco dělá opravdu špatně a také mu to vysvětlit. Často je obklopen lidmi, kteří mu denně mažou med kolem pusy a říkají jen to, co chce slyšet. Naopak, když mu řekneme, že něco dělá opravdu dobře, dostane se mu ujištění, na které se může spolehnout. Přinášíme vždy know how nasbírané z řízení stovek firem v různé etapě vývoje a nezávislý pohled zvenčí.

 

👉 Jak si získáváte důvěru majitele a zaměstnanců ve firmě?

 

Tím, že mě reálně zajímá provoz v jednotlivých odděleních. Nemám problém jít do tepláků, udělat si kolečko po firmě a pobavit se s běžnými zaměstnanci, jak co funguje a jak to vidí ze svého úhlu pohledu. Vedení často informace zkresluje a ohýbá, takže si rád ověřuji informace z více stran. Když lidé vidí, že se zajímám a opravdu jim naslouchám, postupně si získám jejich respekt. Když pak přijdou první změny a výsledky, tak ta důvěra letí dramaticky nahoru.

 

👉 Stane se, že se s majitelem firmy na některých potřebných změnách neshodnete? Jak pak postupujete?

 

Povídám si s ním a pečlivě volím argumenty, proč si myslím, že daná věc způsobuje to, co způsobuje, a kam by mohlo vést řešení, které navrhuji. Zatím se mi to vždy podařilo vysvětlit, tak buď jsem měl štěstí nebo mám určitý dar pro tento typ komunikace.

 

👉 Co vám na vaší práci přináší největší radost?

 

Přirozeně úspěch. Když se člověk ohlídne zpátky a vidí, co se povedlo. Je důležité umět se sám pochválit, všem to doporučuji, často to za vás nikdo jiný neudělá a většinou se věnujeme tomu co zlepšit. V momentě, když vidím navýšení hospodářského výsledku, mám radost, že jsem se na tom mohl podílet. Nejvíc mě ale těší, když se mi podaří z člověka, který často dělal věci formou „musim“ a prací s ním se povedlo mu posunout do polohy „chci“. Z člověka na vyhození se pak touto proměnou stane motor změn a v dobrém roznáší bacily dál. To je třeba obohacující.

 

👉 Dokáže vás ještě něco překvapit nebo zvednout ze židle?

 

To víte, že ano – možná už teď méně často. Před časem jsme získali zákazníka z oblasti automotive, který nám od začátku lhal skoro ve všem. Zjistili jsme, že nám dával nepravdivá čísla a deklarované zadlužení bylo ve skutečnosti minimálně čtyřnásobné. Ta firma vzhledem ke skutečnému stavu už defacto neměla existovat nebo dělat zásadně jiné kroky. Jádrem opravdového problému bylo ego umocněné posunem v oboru automotive. Kdybychom to věděli, do spolupráce bychom nikdy nešli. Po několika měsících vše prasklo a my spolupráci ukončili. JPF nedostala zaplaceno, takže i já jsem pracoval 2 měsíce zadarmo. Takové jednání ze strany zákazníka člověka zamrzí.

 

👉 Můžete nastínit nějaké úspěšné příběhy ze své manažerské praxe?

foto mb 

Asi 8 let jsem pracoval jako pravá ruka majitelů v Erotic City, kde jsem postupně řídil veškeré oddělení. Nastavení jednotného řízení prodejen, výměna většiny z cca 500 prodavaček za zkušené prodavačky textilu nebo drogerie místo tanečnic a hezkých holek, přechod na samoobslužný prodej s lehkou vizuální výlohou a zaměření na kosmetický a hravý sortiment – to vše mělo obrovský dopad na raketový nárůst tržeb. Zavádění produktových a obchodních školení, zavedení systémového trvalého mystery shopingu to vše jen umocňovalo. Mě dělalo a dělá radost, že jsem na tom měl lví podíl a rozhodně to byl obrovský úspěch.

 

👉 Jak se od své náročné práce nejraději odreagujete?

 

Mám celkem 5 dětí, z toho dvě malé. Snažím se už nefungovat jako dřív, tj. makat 14 hodin denně, ale věnovat se práci a rodině vyváženě. Vedle toho ve volném čase působím jako trenér a hráč stolního tenisu, s telefonem na potichu se několik hodin věnuji sportu a u toho vždy zapomenu na celý svět.