Směšný zisk

Napadlo vás někdy, proč se firmy tolik honí za obratem, když mají kolikrát naprosto směšný zisk? Já za tím vidím tři věci. 👇


👉 1. Ego. Čím větší obrat, tím jsem v očích ostatních úspěšnější, větší, obdivuhodnější a kvalitnější člověk. Ano, řada podnikatelů opravdu takto přemýšlí.

👉 2. Tlak finančního sektoru. Když potřebujete půjčku, banky často vůbec nezajímá nějaký zisk, jdou čistě po obratu. Když půjde do tuhého, ony se ke svým penězům vždycky dostanou, častokrát mají i zastavenou firemní nemovitost, takže k čemu zisk?

👉 3. Touha, že až jednou narostu na požadovanou velikost, pak nebude problém to překlopit do zisku a brutálně z toho profitovat. Toto je mantra dnešních startupů, které se honí jen za podílem na trhu a dalších investičních kolech. Drtivá většina z nich samozřejmě ve finále místo do zisku překlopí tu káru na sebe a skončí. Ale budovali velkou věc, jednorožce. Že z toho nakonec vzniknul spíše nosorožec 🦏, který je ušlapal, už je věc vedlejší.

Já jsem příznivcem budování a revitalizace firem na zdravém fundamentu. Pokud netvoříte kladné cashflow v prvních letech, co vám dává oprávnění si myslet, že se to podaří v letech dalších při větší velikosti firmy? Navíc často v byznysech, ve kterých fixní náklady nejsou nijak vysoké?

Osobně jsem zastáncem konzistentního, trpělivého a zdravého růstu. 📈 Vybudovat next big thing nebo vyvrtat díru do vesmíru je sice sexy a určitě možné, ale jak je to pravděpodobné?