Diskuse

Diskuse na téma nástupnictví v rodinných firmách zesilují. Rodinné firmy vzniklé na začátku 90. let často ještě řídí jejich zakladatelé a ti právě teď řeší, jak připravit firmu na svůj odchod. Vzdát se vedení něčeho, co značnou část svého života budovali, může být velmi náročné.

Potomek nebo někdo z venku?
Spousta majitelů nad 60 let nemá nástupce, kterému by firmu svěřili. V dětech ideálního kandidáta nenašli a bojí se, že když vezmou někoho z venčí, nasměrují tím firmu do průšvihu. Pro řadu z nich je firma jako jejich dítě, které vypiplali z ničeho, a proto je pro ně nesmírně důležité, aby i po jejich odchodu prospívala a vzkvétala.

Včera bylo pozdě, přípravy vám zaberou i několik let
Vyhrňte si rukávy, protože jestli se někde nevyplatí přípravu podcenit, je to nástupnictví ve vedení firmy. Jak moc dopředu začít s přípravami? Takových deset let by mohlo stačit. Myslet si, že bude na vašem místě za rok (v lepším případě dva) stát plnohodnotná náhrada, je bláhové. Ve firmě máte dost možná schopného nástupce už teď. Co mu chybí, jsou vaše znalosti a zkušenosti. Nenechte ten plamínek vyhasnout. Naopak – přiložte.

Poučte se z chyb ostatních a vyřešte nástupnictví v rodinné firmě včas
Jaké jsou možnosti generačního nástupnictví ve firmě?
S čím při mezigenerační výměně vedení počítat a jak probíhá?
Jaká nejčastější témata se v rámci mezigenerační výměny diskutují?
Kdy nástupnictví ve firmě řešit a co při tom nepodcenit?
Jak při výběru člověka, kterému firmu předáme, nesáhnout vedle?
A existuje vůbec nějaký způsob, jak bezproblémově předat firmu v rámci rodiny?

Vše na konkrétních příkladech českých firem.

Restrukturalizace firmy